ХАРКІВ У ЧЕРКАСАХ: ВИСТАВКОВИЙ ПРОЕКТ
«АВТОПОРТРЕТ З ЯБЛУКОМ. САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ МІФУ»
У ЧЕРКАСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ

13 лютого 2020 року у Черкаському обласному художньому музеї відбулася третя презентація кураторського проєкту Євгена Котляра «Автопортрет з яблуком. Самопрезентація міфу»
(див. репортаж на сайті ЧОХМ).

Уперше, восени минулого року виставковий проект експонувався у Харкові, в галереї ХДАДМ,
потім – у Києві, у виставковій залі Національної академії мистецтв України.

Нагадаємо, що проект поєднує творчі роботи випускниць кафедри монументального живопису різних часів (2001-2019) і демонструє підготовку та художні особливості школи харківської монументалістики у часі, творчій потенціал та сучасний художній досвід колишніх студентів ХДАДМ. Одна з головних творчих цілей проекту показати через мистецькі самопрезентації відгомони міфу про Адама і Єву, контроверсійні сенси теми «яблука спокуси», жіноче самовідчуття себе та дійсності, і через те створити колективний портрет сучасної Єви. У проекті приймають участь 24 мисткині.

На черкаському вернісажі публіці було представлено і новий виставковий формат проекту, який виник завдяки сприянню кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ на чолі з Михайло Опалєвим.
Це відеофільм проекту та доповнена реальність, яка була створена до більшості мистецьких творів студентами кафедри МД. Саме це дало нове сприйняття самого проекту глядацької аудиторії, більшість з якої склала студентська молодь. Завдяки тому, що доповнену реальність можна відтепер побачити не тільки у залах музею, а й безпосередньо, у каталозі, цей проект у повному сенсі стає живим і доступним кожному.

Яскравий репортаж про виставку творів харківських монументалістів можна подивиться у сюжеті Черкаської телерадіокомпанії "Ільдана".

Виставка у ЧОХМ триватиме до 13 березня. Наприкінці весни проект поїде до Львова, де буде експонуватися у галереї Львівської національної академії мистецтв.

Проект здійснюється за сприянням Східного регіонального науково-мистецького центру НАМУ України. Він створений Центром Сходознавства та кафедрою монументального живопису ХДАДМ, за підтримки кафедри мультимедійного дизайну.

Кураторський проект здійснено за підтримки компанії CSLtd, яка є найбільшим постачальником
IT-рішень, високотехнологічного обладнання та послуг для фінансових компаній.