ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-РЕСТАВРАТОРІВ В ПІВНІЧНІЙ БЕССАРАБІЇ

У червні 2018 р. відбулась практика студентів-реставраторів у церкві св. Миколи Чудотворця старообрядницької православної громади с. Білоусівка Сокирянського району Чернівецької області, під керівництвом кандидата мистецтвознавства, доцента Шуліки В.В.

За час практики студентами були відреставровані пам`ятки іконопису: дві двобічні ікони-хорогви (дерево, темпера, перша пол. ХХ ст.) та процесійний хрест (дерево, темпера позолота, кін. ХІХ – початок ХХ ст.).

Під час практики студенти-реставратори ознайомились з пам`ятками сакрального мистецтва м. Чернівці та з розписами храму XV ст. в с. Лужани Чернівецької обл., досліджені пам`ятки сакрального мистецтва Північної Бессарабії – дерев`яна церква св. Дмитра 1770 р. (с. Білоусівка), збірки ікон старообрядницьких церков с. Білоусівка та м. Сокиряни.

Чудову екскурсію по м. Чернівці та с. Лужани провів голова Чернівецької обласної організації Національної спілки художників України, кандидат педагогічних наук, доцент Чернівецького національного універсітету І.О. Хілько.

В останій день практики настоятель церкви св. Миколи Чудотворця священоієрей Євгеній Брижак провів надзвичайну екскурсію в печерний монастир св. Миколая в с. Галиця Сокирянського району, який розташований на крутих схилах Дністра.

Керівник практики та студенти здійснили консультативну допомогу щодо реставрації та зберігання розписів кінця ХІХ ст. у римо-католицькому костьолі св. Серця Ісуса в м. Черніці та консультацію щодо зберігання ікон в старообрядницькому храмі м. Сокирян.

У вільний час студенти виконували живописні пленерні роботи.