ВИСТАВКА ЖИВОПИСУ: «НЮ» В УЧБОВИХ ПОСТАНОВКАХ СТУДЕНТІВ-МОНУМЕНТАЛІСТІВ ХДАДМ

«moNUmental VIEW. Енергія почуття» - під такою назвою 26 лютого 2018 року у виставковій залі мистецтвознавчого центру «Академія» ХДАДМ було відкрито виставку живописних творів студентів спеціалізації «Монументальний живопис». Гра слів у назві містить головну мету та меседж проекту: продемонструвати специфіку відображення краси та поетики оголеною жіночої натури пластичною мовою монументального мистецтва.

Робота з оголеною натурою є невід’ємною складовою художньої освіти, яка відточує майстерність, формує смаки та творчі вподобання, пожвавлює академічне студіювання. Впродовж століть жіноча натура була втіленням мінливого ідеалу краси, звернення до якого породило найулюбленіший жанр світового мистецтва. Саме в цьому жанрі «ню» унаочнювалась зміна естетичних канонів жіночності в її граціозності та жертовності, стриманості та цнотливості, чуттєвості та емоційності, еротичності, самодостатності, навіть брутальності тощо.

У творах монументального мистецтва жіноча нагота з давнини уособлювала архетипи краси і сили, материнства і родючості, крихкості, інтимності та пристрасті. Для студентів монументального класу натурні постановки завжди поєднували класичний вишкіл з творчим експериментом та пошуком нової художньої мови, живописної виразності, декоративності та стилістичності. Вони пробуджували творчу енергію, стимулювали до розкриття індивідуальності. Сучасна генерація молодих монументалістів ХДАДМ представляє ці пошуки в широкому діапазоні пластичних рішень. Для Євгенії Погребняк це спроби відтворити монолітну форму в умовному композиційному просторі та тонкій кольоровій гармонії. Моделі Анастасії Худякової сповнені невгамовності та динамікі образів, поз, середовища, кольору. Її жіночу природу урівноважує маскулінність Михайла Новікова, де панують контрастні силуети, живописна експресія та ефектна техніка. В інший спосіб трактує натурниць Анна Кругляк-Дрига, яка повертає цю живописну стихію у вишукане, академічне русло. І все це — чотири талановитих творчих особистості серед численних вихованців кафедри монументального живопису ХДАДМ.

Виставка відкрита до 12 березня 2018 року.

Євген Котляр, куратор проекту,
кандидат мистецтвознавства,
професор кафедри монументального живопису