ХАРКІВ У КИЄВІ: ВИСТАВКОВИЙ ПРОЕКТ
«АВТОПОРТРЕТ З ЯБЛУКОМ. САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ МІФУ»
В НАЦІОНАЛЬНІЙ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ

20 листопада 2019 року відбулася друга презентація кураторського проекту Євгена Котляра «Автопортрет з яблуком. Самопрезентація міфу». Виставку приймала Національна академія мистецтв України (див. репортаж на сайті НАМУ). Уперше виставка експонувалась у Харкові, в галереї ХДАДМ, з 25.10 по 13.11.2019 р.

Нагадаємо, що проект поєднує творчі роботи випускниць кафедри монументального живопису ХДАДМ різних часів (2001-2019) і демонструє підготовку та художні особливості школи харківської монументалістики у часі, творчій потенціал та сучасний художній досвід колишніх студентів ХДАДМ.

Одна з головних творчих цілей проекту показати через мистецькі самопрезентації відгомони міфу про Адама і Єву, контроверсійні сенси теми «яблука спокуси», жіноче самовідчуття себе та дійсності, і через те створити колективний портрет сучасної Єви. У проекті приймають участь 24 мисткині.

На урочистому відкритті виставки з вітальним словом виступили віце-президент НАМУ, директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко, проректор з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Остап Ковальчук, секретар Національної спілки художників України Сергій Брильов. Куратор проекту, Євген Котляр розповів про ідеї виставки, її головні меседжі та плани показати у різних містах України. Він також представив учасниць проекту, які висловили своє враження від цієї мистецької акції та розповіли про свої твори.

Наступного дня виставку побачила Президія НАМУ, на чолі з президентом Академії, ректором НАОМА Андрієм Чебикіним, та першим віце-президентом НАМУ Миколою Яковлєвим, який особисто підтримав цю ініціативу та всіляко сприяв організації київського вернісажу.

Будівля Президії НАМУ, де представлена виставка, є місцем постійних зустрічей, презентацій і концертів, спілкувань художньої та культурної еліти країни, а також дипломатичного корпусу, багатьох людей, які причетні до системних процесів у нашій країні. Тепер з нашою харківською художньою школою зможе познайомитися така широка і шановна публіка.

Виставка у НАМУ триватиме до 2 грудня.
На початку наступного року естафету приймає Черкаський художній музей.

Проект здійснюється за сприянням Східного регіонального науково-мистецького центру НАМУ України. Він створений Центром Сходознавства та кафедрою монументального живопису ХДАДМ.

Кураторський проект здійснено за підтримки компанії CSLtd, яка є найбільшим постачальником IT-рішень, високотехнологічного обладнання та послуг для фінансових компаній.