СТУДЕНТИ ХДАДМ ВІДВІДАЛИ ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР У ПОЛЬЩІ

З 6.07.2015 до 13.07.2015 відбувся практичний семінар у Польщі під керівництвом дизайн-студії MALAFOR, а саме Агати Кулік-Поморської і Павла Поморського та за підтримки Інституту Адама Міцкевича. Від Харківської державної академії дизайну і мистецтв було обрано групу з п’ятьох студентів, а саме Антон Д’яконов, Владислав Федоренко, Дмитро Комаров, Микита Степаненко, Сніжана Завальнюк. Куратором став професор кафедри ІТД Віталій Голобородько.

Метою поїздки до Польщі було проведення практичного семінару з дизайну за темою «Спостереження за природою», а також ознайомлення з головними виставковими залами та кращими проектами на фестивалі Gdynia Design Days.

Час, який група провела у Польщі, був чудовим. Новий досвід роботи з матеріалом та природа навколо дали можливість подивитися з іншого боку на виконання проекту «Спостереження за природою».

Так як це був перший візит групи до Польщі, а до того ж ще й перший досвід роботи на семінарі з дизайну за кордоном, він виявився дуже цінним для майбутніх промислових дизайнерів. Насправді важливим виявилась можливість доторкнутися до процесу вирішення задач в контексті заданої теми не за допомогою технічних засобів, а звернувшись безпосередньо до живої природи, спостерігаючи за її особливостями і процесами, що відбуваються під впливом різних умов.

До підготовки семінару організатори поставилися дуже відповідально. Все було передбачено до дрібниць та проведено на високому рівні, що дозволило зробити робочий процес надзвичайно ефективним.

Спочатку всі поринули в атмосферу вже виконаних креативних проектів та ідей на фестивалі Gdynia Design Days. Потім ми зустрілися із спеціалістом в області біології, який відкрив нам всі особливості місцевої природи. А природа в свою чергу надихнула всіх на пошук нових рішень до заданої теми.

Одним з найважливіших моментів в процесі проектування стало те, що проектували вони тільки для локації, в якій знаходиться майстерня, тому об’єкти, що створювалися, пов’язані з місцевими рослинами, тваринами та природніми явищами.

Висловлюємо велику подяку дизайн-студії MALAFOR, а саме Агаті Кулік-Поморській та Павлу Поморському, та Інституту імені Адама Міцкевича за надану можливість працювати у кращій майстерні під керівництвом професіоналів, відчути процес створення речей у повному циклі: від виявлення задачі до її вирішення у вигляді вже готового предмету.

Звісно ж хотілося, щоб таких семінарів і часу, що на них відводять, було більше. Та, незважаючи на те, що на виконання проекту в групи був лише тиждень, в учасників була можливість сконцентруватися та виконати проекти вчасно. Слід відзначити серйозність ставлення Агати та Павла до кожної ідеї проектантів, серед яких найкращі відбирались вже в процесі роботи. Вони осмислювали кожен проект і направляли авторів на вірний шлях до втілення своїх концепцій. Важливим було і те, що для втілення рішень було надано все необхідне обладнання.

Приємно, що не обмежували у виборі матеріалів з яких виконувалися об’єкти і те, що ми будемо робити не прототипи. Тішить і той факт, що виконані проекти будуть демонструватися на головному фестивалі дизайну у Польщі у місті Лодзь.