ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ
ХАРКІВСЬКИХ ДИЗАЙНЕРІВ І РЯТУВАЛЬНИКІВ

15 квітня на базі Чорнобильської майстерні, де з 20 березня відкрита виставка дипломних проектів студентів ХДАДМ присвячених культурі безпеки, пройшов круглий стіл за участі науковців Національного університету цивільного захисту України, академії дизайну, громадських організацій. Науково-педагогічні працівники кафедри графічного дизайну ХДАДМ запропонували фахівцям і психологам провідного вишу Держслужби з надзвичайних ситуацій зробити експертну оцінку виставочних експонатів з безпеки життя. Учасникам круглого столу свої експертні оцінки щодо графічних малюнків і текстів з основ особистої безпеки, безпеки на підприємствах, дій в умовах надзвичайних ситуацій.

Харківську держакадемію дизайну та мистецтв представили професор кафедри графічного дизайну Олег Векленко, Федір Целуйко, старший викладач кафедри графічного дизайну. Також були присутні Анатолій Губарєв, голова Харківської обласної організації «Союз-Чорнобиль», громадські діячі Євген Романов, Любов Негатіна та координатор Міжнародного просвітницького центру IBBDORTMOND Астрід Замм.

В цілому, проект з безпеки студентів-дизайнерів працівники НУЦЗУ схвалили, як актуальний, доступний, сучасний і вкрай необхідний у пропаганді і популяризації безпеки життя. Рятувальники відмітили «легкість» подачі «важкої» теми, зрозумілість графічних об’єктів і текстового супроводження. Але були і зауваження. Особливо у психологів. Тут треба зауважити, що до психологічної експертизи плакатів та міні-брошур були залучені семеро науковців кафедри психології діяльності в особливих умовах.

Дизайнери налаштовані дуже тісно співпрацювати із рятувальниками, фахівцями і науковцями НУЦЗУ. Науковий керівник проекту з популяризації методів громадської безпеки професор кафедри графічного дизайну ХДАДМ Олег Векленко разом із фахівцями НУЦЗУ планує затвердити перелік тем дипломних проектів з культури безпеки для випускників академії дизайну і мистецтв, а також проводити із студентами-дизайнерами на базі НУЦЗУ майстер-класи з питань цивільного захисту, пожежної та інформаційної безпеки, психологічні тренінги, навчальні тури до аудиторій і полігони університету ДСНС.

«В моїй багаторічній практиці дизайнера тема безпеки і культури поведінки, дій в умовах виникнення різного роду надзвичайних ситуацій була вперше впроваджена в життя із моїми вихованцями – випускниками академії дизайну, - зауважує Олег Анатолійович. – Студенти і працівники кафедри дизайну працювали над створенням тематичних плакатів із великим захопленням, виваженістю, аби зацікавити арт-продуктом не тільки громадян, але і професіоналів. У процесі роботи стало зрозумілим, що не вистачає знань з питань пожежної безпеки, цивільного захисту, психології, боротьби з тероризмом, знань з елементарної класифікації надзвичайних ситуацій. Але роботу ми не зупинили і презентували плакати з безпеки громаді. Це перша «дизайнерська ластівка» такого року і не остання. Співпраця із фахівцями НУЦЗУ дуже допоможе дизайнерам у створені робот з культури безпеки», - підкреслив Олег Векленко.

(За матеріалами Національного університету цивільного захисту України)