СВЯТКУВАННЯ 95-РІЧЧЯ ВИЩОЇ ХУДОЖНЬОЇ ШКОЛИ ХАРКОВА

Від самого ранку 12 жовтня вулиця Мистецтв була надзвичайно пожвавленою. Це невипадково, адже в Харківській державній академії дизайну і мистецтв проходить святкування 95-річчя вищої художньої школи Харкова. Стартом у цілому калейдоскопі подій стала презентація виставок викладачів та випускників ВНЗ: гості Академії змогли ознайомитись з творчими досягненнями усіх мистецьких кафедр.

Офіційне відкриття відбулось в першому корпусі, знаному як «Теремок». Про історію та досягнення ХДАДМ розповіли ректор Віктор Даниленко, перший проректор Олександр Соболєв, голова Спілки дизайнерів України та завідувач кафедри візуальних практик Віктор Погорельчук, декан факультету образотворчого мистецтва Володимир Шевченко, завідувач кафедрою станкового живопису Віктор Чаус, а також випускник кафедри монументального живопису, художник, який вже встиг завоювати визнання в Україні та поза її межами, Роман Мінін. Привітати із визначною датою «худпромівців» приїхали й численні гості – ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський та перший проректор з науково-педагогічної роботи Роксолана Шафран, а також декан факультету дизайну та декоративно прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв Віктор Бунда.

Після урочистих промов відвідувачі відправились оглянути решту виставок, у т.ч. в Hudpromloft, де на них чекала цікава експозиція сучасної скульптури, живопису та дизайну, створених вихованцями ХДАДМ. За словами Роксолани Шафран, виставка привертає увагу своїм неформальним, експериментальним духом; пані перша проректор зазначила, що простір Hudpromloft – це надихаючий приклад пошуку нових шляхів спілкування зі світом та сиворення майданчику, де втілюється притаманний харківському осередку синтез художніх та технічних традицій. Як розповіла ідейний надихач проекту, завідувач кафедрою візуальних практик ХДАДМ, Дар'я Хрисанфова, рівно за рік свого існування (відкриття Hudpromloft відбулось під час минулорічного форуму «Дизайн-освіта») тут пройшло більше 50 мистецьких акцій, що свідчить про успішність та нагальність подібного простору.

95-річчя – знакова подія, й ХДАДМ підійшла до неї із пошаною до власного спадку та потужним прагненням розвитку та вдосконалення.

Фото: Олександр Сурков