ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ
MASAAKI HASEGAWA

12 червня 2019 року у мистецькому просторі HudpromLoft відбулася творча зустріч з сучасним концептуальним митцем Masaaki Hasegawa (Токіо, Японія). Подія сталася у рамках спільного проекту Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів та ХДАДМ. Проект створено для сприяння новаторським тенденціям у мистецтві та розвитку нашого міста.

Masaaki Hasegawa - людина світу, відвідав близько 30-ти країн. Навчався і працював у Японії, Іспанії, Ізраїлі. На певному етапі свого життя зрозумів, що грощі - штучний концепт створений людством. Тому спеціальність «фінансист» втратила для нього сенс. Переїхавши до Іспанії, втупив до університету, вивчав візуальні комунікації. Природна наполегливість та прагнення до чогось нового перетворились у видання «Si, eres creative!» («Так, ти здатний до творчості!»).

Після виходу книги постало питання «Як можна пистати книги про творчість і не займатися мистецтвом?». Навички з каліграфії та давня звичка робити начерки дали змогу швидко реалізувати маштабний проект. Робота в техніці каліграфії зайняла близько 2000 м2. Masaaki Hasegawa проявив себе як винахідник інструментів та засобів для такої незвичного роботи.

Митець в Україні вперше. Обрав саме Харків для підготовки нового, «наймаштабнішого» проекту. Такий проект задумано, щоб здійснити внутрішню місію митця – об'єднати людей силою творчості та свою показати старанність, пристрасть, серьозність як творця.

Прямо на сцені Masaaki, який послідовно заповнює ієрогліфічними знаками суто японську форму – коло,застосовуючи оргстекло, маркери різних кольорів, та, на заключному етапі, працюючи пензлем, створив оригінальний твір: поєднання символів, що схожі на букви, вже не несуть того ж сенсу, а діють формою, поєднанням кольорів, разраховані на уяву глядача.

Під впливом вражень від Харкова та на знак вдячності митець подарував свою роботу Академії.
Такі відкриті зустрічі вже є традиційними для HudpromLoft, але цього разу отриманий у подарунок твір започаткує колекцію сучасного мистецтва Академії.
Фоторепортаж: Антон Сурков