ВИСТАВКА ЛЮДМИЛИ ГОРБАТЕНКО

6 липня у виставковій залі Харківського художнього музею відбулось відкриття виставки Людмили Горбатенко. Значну частину виставки «Мистецькі візії Людмили Горбатенко» складають фрактальні композиції, що нагадують вправи з кольорознавства - дисципліни, в якій художниця є досвідченим спеціалістом. Це підтверджують і тема її дисертаційної роботи «Світло-тональна палітра художнього образу у станковому живопису», і програма курсу, що вона викладає у Аlma mater, Харківській державній академії дизайну і мистецтв. Фрактальний кольоропис, як творчий метод образотворчості, з часів перших світових модерністичних експериментів, поступово закріпився на межі асоціативного та абстрактного живопису. Наразі він став широким полем мистецьких пошуків і реалізації творчих фантазій на будь-якому етапі опанування художньою наукою. На початковому рівні важливу роль в таких роботах відіграє інтуїція, а на професійному - «поверенная алгеброю гармония». Так, представлені фрактальні системи «Рівновага» (1998), «Зародження» (2015), «Рух променів» (2016) та інші композиції центрального залу виставки сприймаються авторськими живописно-просторовими формулами відомих понять і явищ.

Другий експозиційний блок складають композиції, які художниця узагальнює ємким терміном «духовно-символічний живопис». У роботах цієї групи, а саме «Страж порогу» (2013), «Покрова» (2013), «Янгол сурмить» (2014) та ін. відчутно специфіку фахової освіти авторки, навички художника-монументаліста. Домінуючим орієнтиром, своєрідними «точками відліку» на шляху пошуків відповідного образу в них виступає традиційна християнська іконографія.

Представлені на виставці акварельні етюди - невід'ємна частина будь-якої творчої практики, це живописно-пластичні медитації на тему «глубоких тайньїх смьіслов» природи. Це надзавдання відчутно і в портретах. На думку художниці, воно підносить зображення добре знайомої, часто близької людини, на філософський рівень мистецьких візій.