ХАРКІВ СТАНЕ КРАЩИМ

28 червня у Єрмілов Центрі стартував Харківський урбаністичний фестиваль, основним призначенням якого стало залучення городян до благоустрою міста, а також до участі у міських реформах та перетвореннях.

Очолила фестиваль організація «Міські реформи», яка займалась підготовкою та реалізацією всього проекту. Програма виявилася дуже насиченою, але вкластися точно в час не вдалося. Об 11 годині починалися лекції, присвячені збереженню культури та розвитку міста. Лекції вели представники архітектурно-урбаністичної спільноти та ініціативних груп. Лекційна частина складалася з чотирьох секцій:культурні проекти міста; шляхи розвитку міста; простір міста; урбаністичні ініціативи. Виступи тривали довше запланованого часу і закінчилися близько 20 години.

А ось на вулиці в цей час відбувався ярмарок мікро-можливостей. Біля входу до центру розташувалася майстерня вуличних меблів, де можна було побачити невеличкий майстер клас з конструювання з дерева та підключення ламп, а також з організації міського городу, щоб кожен міг спробувати посадити або виростити, щось своє.

Представники еколендінга агітували присутніх до збереження чистоти міста, збирання пластику та прибирання сміття. Збиралися навіть батарейки.

Відвідувачі зацікавленно слухали лекції та намагалися спробувати себе у кожному заході на ярмарку можливостей. Не знайшлося тих,хто був би незадоволений ініціативою по облаштуванню міста. Організатор Ірина Сальник із задоволенням відповідала на питання і розповідала по проект: «Зараз такі фестивалі виникають скрізь – Київ, Кременчуг та інших міста підтримують цю тенденцію не вперше. На ярмарку можливостей представлені різні ініціативи, які потребують підтримки та збирають прихильників. Тут стоять такі ж самі люди як і ви, але вони вже щось роблять. Вони відкриті для спілкування і якщо ви маєте якісь ідеї, то можливо саме тут знайдете собі однодумців. Наприклад в Києві є такий проект як «Самосад», коли активісти взяли необладнану ділянку та зробили там сад. Бо не треба чекати, треба братися самим. У нас зараз діє лотерея, можна купити квиток та виграти якийсь маленький садочок та міні городик, які ми тут робимо».

Завершальною частиною стало урбаністичне кіно та Urban Party. Фестиваль тривав всього 2 дні – 28 та 29 червня. Сподіваємось, що це лише початок на шляху до змін! Зробімо Харків кращим, приєднуйтесь!

Текст: Вікторія Дубова

Фото: Євгенія Ткаченко