СТУДЕНТИ ХДАДМ ВІДВІДАЛИ ŁÓDŹ DESIGN FESTIVAL

Після насичених подіями днів Дизайн-форуму Академія знов занурилась у навчальний процес. Але вже за тиждень, 26 жовтня, після невеликого затишшя відбулось відкриття виставки «Відлуння вічності» в мистецтвознавчому центрі «Академія». На ній представлені живопис та графіка одного з випускників ХДАДМ – Дмитра Павленка. Зазвичай усі вернісажі тут розпочинаються на великій перерві, о 12 годині. Проте від самого початку із виставкою виникла невелика інтрига – її відкриття анонсували на 16.00. Чому? Організатори відповіли: «Щоб було темно». Здивовані та зацікавлені, ми не могли пропустити цю подію.

Дмитро – вихованець нашої кафедри реставрації, а завжди приємно, коли «діти» повертаються до стін своєї Alma mater, як відмітив у своєму виступі перший проректор Олександр Соболєв. Тим паче радісно бачити в їх роботах прогрес та ріст майстерності, які, за словами викладача Дмитра, В’ячеслава Шуліки, безумовно очевидні. Особливо звернули на себе увагу графічні зображення старих вуличок та будинків Харкова, присвячені 100-річчю Гольберівської церкви. Віталій Жердєв зауважив, що художник зумів не просто вийти на новий творчий рівень, а перетворити урбаністичний пейзаж на «портрет» міста та підсилити його образність.

Після привітань сам автор зробив невеличкий екскурс по виставці, прокоментувавши практично кожну із робіт. І, врешті-решт, була розкрита загадка із незвичним часом відкриття – декілька полотен Дмитра («Вечірній Харків» та «Святогірська лавра») були написані флуоресцентними фарбами. Тож, аби повністю насолодитись ними, навколо необхідно створити повне затемнення, що можливо лише надвечір. Цей художній прийом, що надав картинам містичності, справив на усіх глядачів велике враження й зірвав щирі оплески. Натхненні, гості ще довго спілкувались у неформальній та дружній атмосфері.