ФРЕДЕРИК КІСЛЕР: ХУДОЖНИК, АРХІТЕКТОР, ВІЗІОНЕР

24 березня у виставковому залі лабораторії мистецтвознавства ХДАДМ відбулось урочисте відкриття виставки, присвяченої 125-річчю від дня народження уродженця Чернівців, видатного митця, архітектора, театрального художника Фредерика Кіслера. Проект підтримали численні культурні інституції, зокрема Міжнародний фонд ім. Фредерика та Ліліан Кіслер, Посольство Австрії та Київський національний університет будівництва та архітектури.

Презентація привернула до себе велику увагу, зібравши разом студентів та викладачів ХДАДМ. Такий інтерес до творчості Кіслера є цілком природнім, адже, як зазначив у своєму виступі перший проректор Академії Олександр Валерійович Соболєв, його без перебільшення можна назвати "Леонардо да Вінчі 20 ст.", оскільки це людина, що реалізувала себе у неймовірно широкому спектрі галузей.

Серед почесних гостей, запрошених до слова, була й Світлана Вікторівна Біленкова - доцент КНУБА, мистецтвознавець та дослідник творчості Кіслера. За словами Світлани Вікторівни, її захоплення доробком митця розпочалось ще в 2010 році, коли вона відвідала у Відні виставку його театральних робіт та познайомилась із предтавниками фонду ім. Кіслера. За цей час викристалізувалась ідея "повернути" Кіслера на батьківщину - зробити виставковий тур містами, розповідаючи українцям про його творчий геній. Ця пропозиція зустріла великий відгук, й ініціатором організації виставки в ХДАДМ виступила декан факультету "Дизайн середовища" Вікторія В'ячеславівна Бондаренко. Вона вбачає в цьому проекті можливість ще раз переконатись багатогранності талантів людини, а також продемонструвати нашим студентам ті перспективи, які відкриває робота на перетині дисциплін. Саме остання є тією тенденцією сучасного світу, яку активно намагаються прищепити вихованцям Академії.

Прекрасним доповненням до урочистої атмосфери події стали виступи вихованців музичної школи № 6 ім. Лисенка, а також показ одягу від вихованців кафедри одягу ХДАДМ.

Фото: Олександр Сурков