ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА ВОЛОДИМИРА ШАПОВАЛОВА
В ГАЛЕРЕЇ «АС»

В галереї сучасного мистецтва «АС» відкрилась виставка кераміки Володимира Шаповалова. Її відкриття присвячено ювілею майстра, якому нещодавно виповнилось 70.

Володимир Петрович народився на Далекому Сході й отримав освіту математика-кібернетика. Але давнє мистецтво кераміки підкорило його. Після переїзду до Харкова Володимир Шаповалов став викладачем ХДАДМ (тоді ще ХудПром-у), де нині і працює. Представлені в експозиції піали, чайники, шкатулки та інші об’єкти, створені ним за останні 40 років.

Знання точних наук дозволяють майстру успішно втілювати в життя найрізноманітніші задуми, що вирізняються технологічною складністю. Так, наприклад, автор використовує метод «крокле» - штучного зістарювання поверхні, а задля отримання незвичної фактури використовує опале листя або тканини. На це Володимира Шаповалова надихає його захоплення архаїкою, яку називає «батьківщиною мистецтва». Безумовного вагомий вплив на митця має й японська естетика «вабі-сабі» («невибаглива краса»), що характеризує здатність до сприйняття художніх творів у їх природності, досконалій недосконалості.

За словами культуролога, викладача ХДАДМ, Андрія Корнєва, майстер «спирається на традицію, але відображає світ таким, яким він є зараз. З усіма його примхами, символами й, що найбільш складно – з філософією, що йому властива».

Виставка буде відкрита до кінця квітня.

(За матеріалами медіа-групи «Об’єктив»)